Engagement og læring i Gambia
- 1.Kursus i Gambia i gang
- 2.IFAD (International Fund for Agricultural Development)
- 3.National Farmers Platform (FP)
- 4.Action Aid
- 5.Gunjur community radio (i byen Gunjur)
- 6.Brikama FM (Community Radio i byen Brikama)
- 7.Banjulbinding
- 8.Bakau Women Gardeners
- 9.Concern Universal
- 10.FAO
- 11.Kursus i Gambia en succes
- 12.Kursus- og researchrejse til Gambia i november-december 2012
- 13.500.000 kr. til Danske Fødevare- og Landbrugsjournalisters Gambia-projekt
- 14.Nu kører det i Gambia
- 15.Første del af Gambiakursus kom i mål i fin stil
- 16.Nu snurrer mikrofonerne på gambisk journalistkursus
- 17.Højt humør og skulderklap på journalistkursus i Gambia
- 18.Engagement og læring i Gambia
- 19.Fodbold skal gøre landbrugsjournalistik sjovere
- 20.Det er en sjælden mulighed for langvarig træning
- 21.Viden giver journalister værdi
- 22.Lidt mere og meget bedre landbrugsjournalistik i Gambia
- 23.Video om Gambia-projektet
- 24.IFAJ støtter journalister i Gambia
- 25.Gambia: 22 stolte landbrugsjournalister
- 26.Nytter ulandshjælp?
- 27.Fra åbent møde om Gambia-projektet
Rapport fra 10 dages projektrejse
Tekst og fotos: Per Henrik Hansen
De lokale græsrodsjournalister der deltager i projektet i Gambia, har tydeligvis forbedret deres journalistiske færdigheder siden projektets begyndelse for et halvt år siden.
Det er både mit eget indtryk og hvad deltagerne og de lokale undervisere selv fortalte mig da jeg som led i projektet var dernede fra 25. maj til 3. juni.
Stort engagement
Med andre ord bevæger vi os støt fremad mod projektets mål: Bedre landbrugsjournalistik på 13 lokale radiostationer som dækker hele det lille vestafrikanske land.
Hovedaktiviteten under mit ophold var fire dages undervisning hvori der deltog 22 ud af de i alt 26 journalister som er med i projektet (to fra hver radiostation). Alle uden journalistisk uddannelse.
Engagementet, gejsten og lysten til at lære fejlede absolut ikke noget.
Stærke kvinder
Især de seks deltagende kvinder udmærkede sig ved at være meget aktive i undervisningen. Unge, stærke og stolte kvinder med og uden muslimsk tørklæde kastede sig ind i diskussionerne, ofte med humor og altid med fokus på dagens emne.
Til tider var lokalet fyldt med latter og stemmer der talte i munden på hinanden indtil underviseren fik ro på; til andre tider blev der arbejdet individuelt og så koncentreret at man ikke hørte andre lyde end en let susen fra de elektriske vifter og airconditionanlægget.
Hvad de lærte
Og hvad lærte de så, de kære deltagere?
På programmet i løbet af de fire dage var de største emner op- og nedlæg til udsendelser, overskrifter og indledning i historier, planlægning og gennemførelse af interviews samt redigering af lydoptagelser.
Emner der på en almindelig journalistuddannelse er afsat uger eller måneder til at fordybe sig i; men som her skal læres på få dage. Dog godt suppleret af den månedlige lokale træning fire steder i landet som vores lokale trænere står for.
Gode undervisere
Trænerne og vores lokale projektleder Sang Mendy stod også for undervisningen i de fire dage hvor deltagerne fra hele landet var samlet. Trænerne gjorde det ganske udmærket. Og Sang gjorde det aldeles fremragende.
Han er nok den bedste underviser jeg nogensinde har oplevet på alle de kurser og uddannelser jeg har været igennem. Han formår at få folk til at være koncentrerede og diskutere sig frem til nye erkendelser; han kan give dem en alvorlig røffel hvis de har sjusket med en opgave og få minutter senere få dem til at le højt ad en vittigt fremsat pointe.
Han evnede tilmed at få hele forsamlingen til frivilligt at blive en halv time ud over det ellers højtideligt aftalte sluttidspunkt fredag middag hvor de trippede for at komme til frokost, fredagsbøn og hjem; hvilket for flere af dem var mere end en halv dagsrejse væk.
Udfordringer
Selvfølgelig kan man ikke køre et halvandet år langt projekt, hverken i Gambia eller Danmark, uden der undervejs opstår forskellige udfordringer som skal løses.
En af dem har været at nogle få af de oprindelige deltagere ikke viste det fornødne engagement. De er blevet skiftet ud med andre med mere appetit på ny læring.
Nogle af radiostationernes ledere har heller ikke helt levet op til deres forpligtelser til at betale udgifterne ved at to journalister fra hver station deltager i den månedlige træning.
Det bliver forhåbentlig løst nu efter Sang informerede kursisterne om den indgåede kontrakt hvori radiolederne anerkender at have forskellige forpligtelser, mod at hver station som led i projektet har fået en computer og en digital optager. Så nu er deltagerne bevæbnet med stærke argumenter overfor genstridige chefer.
Den svære økonomi
Et tredje sæt udfordringer drejer sig om at vi på budgettet ikke havde afsat de nødvendige midler til lokale transportudgifter, og desuden har det vist sig nødvendigt at få mere kvalificeret hjælp til regnskabsføringen end vores partnerorganisation Network of Agricultural Communicators – The Gambia har kunnet klare.
Det sidste er ordnet ved at en lokal bogholder er trådt hjælpende til mod en (efter dansk målestok) meget beskeden betaling.
Det næste år
Aktiviteterne i projektet kører frem til maj 2017. I denne periode vil deltagerne en gang om måneden mødes i de fire klynger som de 13 radiostationer er delt op i; og i november i år og i maj næste år vil alle igen samles og få fælles undervisning nogle dage.
Ved samme lejlighed vil de lokale undervisere blive trænet til at blive endnu bedre til at undervise i journalistik; i projektjargonen kalder vi det TOT – Training Of Trainers.
De to samlinger er med dansk deltagelse.
Fryns for den udsendte
Som dansk udsending får man ingen løn udover diæter på 400 kr./dag samt betalt fly og hotel. Men heldigvis er der fryns i form af gode oplevelser.
Ud over samværet med de elskelige kursister og undervisere oplevede jeg også at blive inviteret med Gambia Press Union’s årlige gallamiddag med prisuddeling, og jeg var gæst ved en kristen konfirmation og et muslimsk bryllup. Jeg overværede også den første fodboldlandskamp nogensinde på A niveau mellem Gambia og Zambia. En venskabskamp der tjente som forberedelse til vigtige kampe i kvalifikationen til det afrikanske mesterskab Nations Cup.
Den danske vinkel
Selv om Zambia var favoritter, var det faktisk Gambia der havde det meste af spillet og de fleste chancer i kampen som endte 0-0.
Anfører og stærk forsvarsdirigent for Gambia var Bubacarr Sanneh der til dagligt spiller i AC Horsens. Så der er en dansk vinkel på Gambias fodboldlandshold.
Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister sørger for at der også er en dansk vinkel på landbrugsjournalistikken i landet. Men det er gambierne selv der skaffer de gode resultater, der er godt på vej til at komme ud af projektet.