skip to Main Content
Danske Fødevare og Landbrugsjournalister

Fodbold skal gøre landbrugsjournalistik sjovere

Fodbold Skal Gøre Landbrugsjournalistik Sjovere
Foreningens udsendte sammen med fire af de aktive i NAC. Fra venstre: Modou Joof, Seedy Darboe, Dawda Bayo, Frederik Thalbitzer og Sang Mendy.
Post Series: Gambia

De lokale trænere har arbejdet intenst på at involvere deltagere i træningen til at blive en bedre journalist og – forelæsninger er lagt på hylden.

Af Frederik Thalbitzer, foreningens udsendte i Gambia.

Nu skal musik og fodbold være med til at gøre det sjovere at blive journalist. Det er i hvert fald en del af planen i Danske Fødevare- og Landbrugsjournalisters (DFLJ) træning i Gambia, hvor en nye etape finder sted i denne uge.

DFLJ er atter i Gambia i forbindelse med foreningens projekt, der skal træne 24 journalister fra lokalradioer landet over. Projektet, der startede for et år siden, skulle gerne munde ud i, at deltagerbe bliver bedre journalister, der laver bedre radio for landmænd.

Hen over weekenden har de tre lokale trænere og projektets country coordinator – de fire lokale folk, der er ansat –  været i fuld gang med at få de sidste forberedelser på plads i forhold til  træningen. Og det har mundet ud i nye punkter på programmet.

Det skal også være sjovt
Vores trænere har insisteret på, at der kommer fodbold, musik og andre sociale aktiviteter på programmet efter aftensmaden kl. otte.

”Det er vigtigt, at de husker det som noget sjovt og rart at være med, vi kan ikke også arbejde hele natten,” forklarede en træner, hvilket i høj grad viser, at han har forstået, hvad det drejer sig om.

Denne gang foregår træningen af de lokale journalister som internatkursus på en landbrugsskole i provinsen. Dermed er de sammen alle døgnets timer, og der bliver reel tid til at fordybe sig i praktiske øvelser.

Men en af trænerne er allerede nu i færd med at lave aftaler med et lokalt ungdomshold at spille fodbold imod.

Mere involverende
Optakten til kurset er løbet af stablen som det vi kalder training of trainers. Lørdag og søndag har det vekslet mellem faglige input fra DFLJ’s side om, hvordan man bedst træner journalisterne og så praktisk forberedelse af de enkelte sessioner.

Der er tydeligvis en stigende forståelse for, hvor vigtigt det er, at involvere deltagerne, i forhold til, da vi begyndte med projektet for et år siden. Og den teoretiske forståelse udmønter sig nu også i gøre det involverende i praksis.

Det er altså ikke lange foredrag, der er på skemaet i næste uge, men øvelser, der guider deltagerne til at finde ukendt viden hos sig selv, hos kammerater eller ude i virkeligheden. For den viden man erkender gennem erfaring er nu engang den, der lejrer sig bedst i bevidstheden.

Hvad gør man for eksempel, hvis man skal lære deltagerne forskel på ekspertkilder og partskilder, spurgte en.

”Så sammenligner man med et fodboldhold og spørger dem, hvem de mener er eksperter og hvem er part,” svarede en anden, for der der vil de ikke være i tvivl, foreslog en anden.

Slutter med seminar for ledere
Projektet løber over halvandet år i samarbejde med NAC (Network of Agricultural Communicators) som er DFLJ’s søsterorganisation i Gambia. Hvert halve år, rejser en repræsentant for DFLJ til Gambia og træner trænerne, overvåger projektet og deltager i en uges træning af journalisterne.

Ind imellem de danske besøg klarer de lokale trænere træningen ved månedlige ture til provinsen, hvor de mødes med tre naboradiostationer ad gangen.

Det aktuelle besøg slutter med et seminar for lederne af radiostationerne. Det skal gerne munde ud i, at de giver deres landbrugsmedarbejdere og landbrugsprogrammer største prioritet. Samtidig vil de lære om fundraising, som er strengt nødvendigt for at kunne sende programmer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top
×Close search
Search