skip to Main Content
Danske Fødevare og Landbrugsjournalister

Banjulbinding

Banjulbinding
Post Series: Gambia

Rapport om møder med NGO’er, landmænd og radiostationer i Gambia, 30. november 2012 til 3. december.

Kontakt: Ousman D. Jarju, Hourticulture Expert
e.mail: odbjarju@gmail.com
Tlf: +220 9921124/ 7921124, +220 4472108

Informationerne om dette landbrug kommer fra vores kontaktperson, som er ansat af regeringen som leder af en række landbrugsprojekter som kører efter samme skabelon, som det vi besøgte.
Projekterne er finansieret af regeringen med penge fra Africa Development Bank og IFAD og af Taiwan. Projekterne drejer sig om to områder: Planteproduktion og husdyrproduktion.
Kort fortalt går projektet ud på at give de kvindelige landmænd et stykke jord. Sørge for de grundlæggende faciliteter, vanding, bygninger og teknologi, samt uddannelse og rådgivning om deres produktion. Ligeledes får kvinderne frø, gødning etc. De får det dog kun gratis det første år, derefter må de selv købe alt det nødvendige, men de får rådgivning i fire år. Efter fire år er de selv ansvarlige for alt.

Vandforsyningen er det største problem. Derfor er det første, der gøres, at etablere dybe brønde og store beholdere og rørsystemer. Landbrug på over 5 ha får en boret brønd med vandtank og rørsystem. Brug på under 5 ha får brøndringe af beton, så deres brønde ikke skrider sammen (traditionelt er brøndene blot gravede huller, som skrider sammen i regntiden).
Landbruget er indhegnet, så afgrøderne ikke ødelægges af husdyr, der går løse i landsbyerne.
De dyrker alle typer kendte grønsager.
Undervisningen handler om alt fra udplantning, gødskning, god management, høst og oplagring.
40 kvinder er fælles om 5 ha. Her er 23 ha i alt. De 40 kvinder er underopdelt i selvstyrende grupper a’ 5 – 10 kvinder. Hver gruppe dyrker jorden sammen og sælger sammen høsten, hvorefter overskuddet fordeles mellem gruppens medlemmer.
Her er bl.a. drivhuse, hvor tomater og andre afgrødes drives frem til udplantning.
Her er også et maskinhus med en lille ladvogn og en mini-traktor sponseret af Taiwans regering.
En almindelig stor traktor er for tiden ude af drift pga. tekniske problemer. Den er parkeret ved en stor vandtank af jern, sat op i 4-5 meters højde på et stativ. Tanken er utæt og lækker vand.

Problemer: Vores kontaktperson så ingen problemer. Men kvinderne mangler vand. Diesel til at drive pumperne er meget dyr. Og de ville gerne have penge, så de kunne investere i solenergi.
De har også brug for større vandtanke. Derudover mangler de markedsviden og bedre informationer, så de ikke sælger for billigt til mellemmanden.

Ønsker til journalistik
Kvinderne ønsker mere viden om markedet og skadedyrsbekæmpelse. De lytter til landbrugsprogrammer i radioen, men vil gerne have mere konkrete løsninger i programmerne.
De vil gerne have TV eller videoer fra deres informationsmøder, som de kan vise til andre landmænd og selv se igen. Videoerne kan være fra møder, som deres eksperter afholder.

Anita Corpas

ADMINISTRATOR

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top
×Close search
Search