skip to Main Content
Danske Fødevare og Landbrugsjournalister

Viden giver journalister værdi

Viden Giver Journalister Værdi
Fra træningen i Gambia november 2016. Foto: Frederik Thalbitzer
Post Series: Gambia

Af Frederik Thalbitzer

Det lyder måske ikke som det helt store guldkorn, at viden giver værdi. Men her på vores journalistkursus i Gambia er det tydeligere, end jeg havde troet.

En af kursisterne fortalte, at han er rigtig glad for at lære at redigere. Han har været ansat på radioen i syv år og får i øvrigt kun løn hvis der er penge til det, og det er der ikke altid. Han har ikke før redigeret. Det får han nemlig ikke lov til at den på stationen, der ved, hvordan man gør det.

Hvad gør han så, tænker nogen måske. Han får andre til at redigere, hvis de har tid. Eller han sidder foran en mikrofon og taler og spiller musik fra computeren. I værste – eller jeg skulle måske sige bedste fald, afspiller han noget optaget lyd fra mobilen eller recorderen foran mikrofonen, hvis han har haft chancen for at komme i marken. Ja, radio kan laves enkelt!

Kundskaber giver værdi
At undlade at dele viden er tydeligvis en måde at gøre sig uundværlig på. Dog en kedelig måde, synes jeg. Min kursist var helt klart bevidst om, at når han nu kan redigere, så er han mere værd for stationen, men han har også bedre kort, hvis han vil arbejde et andet sted. Nu håber jeg så, at han får praktiseret det, når han kommer hjem – som alt andet kræver det jo rutine at blive god.
At holde på viden og ikke at have en kultur for at dele den, mødte jeg også hos en anden kursist. Han måtte forlade kurset en dag før tid. Hans chef havde kaldt ham hjem, fordi de skulle sende direkte fra marken, og han er den eneste på radiostationen, der ved, hvordan man gør det.
Hvorfor lærer han ikke andre at gøre det? Eller hvorfor sørger bossen ikke for, at han lærer andre det? Hvad hvis han rejser fra pladsen i morgen?
Mandag har vi seminar med radiolederne. Der vil vi blandt mange emner helt bestemt komme ind på, hvad det kan være værd at dele viden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top
×Close search
Search