skip to Main Content
Danske Fødevare og Landbrugsjournalister

Gambia: 22 stolte landbrugsjournalister

Gambia: 22 Stolte Landbrugsjournalister
Kursisten som har produceret det bedste landbrugsprogram bliver lykønsket af de øvrige deltagere. Vinderen er journalist på den Banjul baserede Westcoast radio. Han var også deltager på vores første kursus i 2012.
Post Series: Gambia

22 stolte og glade journalister har netop afsluttet en 18 måneder lang uddannelse, hvor de har lært af producere gode radioprogrammer om landbrug. De har lært at bruge en række journalistiske værktøjer, og de har lært at redigere programmerne med moderne teknologi. Det er resultatet af det projekt, DFLJ har gennemført med danske ulandsmidler fra CISU (Civilsamfund i Udvikling).

Af Finn Asnæs

Set i bakspejlet har DFLJ’s Gambiaprojekt været afviklet i en politisk dramatisk periode. En periode præget af store omvæltninger i landet.

Da vi i 2012 gennemførte vores første aktiviteter i Gambia vidste jeg ikke ret meget om, hvad vi gik ind til, og hvad det kunne udvikle sig til.

Deltagerne på kurset lærte blandt andet om pressens rolle i et demokrati.

Jeg vidste at Gambia var et diktatur, at der ikke var pressefrihed, og at de på dette tidspunkt ikke havde en formel journalistuddannelse.

Livsbekræftende møde
Jeg var sammen med Per Henrik Hansen underviser på denne tur. På trods af at landet var fattigt, at det var vanskeligt at gennemføre et undervisningsforløb, og at det, vi danskere normalt tager for givet, ikke var givet, var det så livsbekræftende at arbejde med vores lokale partnere.

Vi mødte glæde og positive holdninger. At opleve at mennesker godt kan være lykkelige uden materiel rigdom og effektiv planlægning giver stof til eftertanke. Og at opleve at føle sig tryg og velkommen i et land, hvor ca. 90 procent af befolkningen er muslimer, er så langt fra den debat og de holdninger, jeg møder i Danmark.

Kursisten som har produceret det bedste landbrugsprogram bliver lykønsket af de øvrige deltagere. Vinderen er journalist på den Banjul baserede Vestcoast radio. Han var også deltager på vores første kursus i 2012.

Da jeg ikke tog imod en af deltagernes tilbud om at lære at bede til eftermiddagsbønnen, så kom han efter bønnen hen til mig og sagde, ”nu behøver du ikke at bede Finn. Jeg har bedt for dig.”

Imødekommende børn
Jeg mindes også, når vi besøgte landsbyer gav selv fire-fem årige børn os hånden. Da jeg undrede mig over denne spontane imødekommenhed, forklarede en af de voksne, at børnene opdrages til at tage godt imod fremmede.

Hjemme i Danmark har jeg, via Facebook, kontakt med gamle kursister og samarbejdspartnere fra Gambia. Flere af dem blev sat i fængsel og blev tortureret under fængselsopholdet. Flere levede i landflygtighed i Senegal og andre nabolande.

Informationsminister Demba A. Jawo overrækker præmien for det bedste Landbrugsprogram til deltagere fra den vindende radiostation.

Pressefrihed
Da vi havde vores afsluttende aktiviteter i Gambia i maj i år, var det et helt andet Gambia. Det var stadig fattigt. Strømmen blev stadig afbrudt. Men den gamle diktator var trådt tilbage.

Han tabte et valg og blev tvunget til at gå af ikke mindst på grund af en aktiv indsats fra den vestafrikanske sammenslutning ECOWAS. De sendte ganske enkelt soldater ind i landet, som tvang ham i landflygtighed.

Den nye politiske situation betød, at vi måtte udvide undervisningen med nye emner. Vi underviste i pressens rolle i et demokrati, magtens tredeling, medielovgivning og presseetik.

De politiske ændringer har betydet, at det også for landbrugsjournalister er blevet vigtigt at udføre undersøgende journalistik. Et emne vi også behandlede i undervisningen.

Eksamen
Deltagerne måtte til eksamen før de kunne få deres diplom for kurset. En eksamen der bestod af en teoretisk og en praktisk prøve. Mest spændende var den praktiske prøve, hvor deltagerne skulle producere et radioprogram. Det fik de fire timer til.

Dagens talere ved Graduation ceremoni. Fra højre vores koordinator Sang Mendy, fra GPU Saikou Jammeh, repræsentant for landbrugsministeren Hon Omar Jallow, Finn Asnæs, informationsminister Demba A. Jawo, NACs formand Amadou Jallow og for enden af bordet den ledende træner på kurset Modou S. Joof.

Hele projektet blev afsluttet med en graduation ceremoni. En stor ting i Gambia. Informationsminister Demba A. Jawo deltog sammen med en repræsentant for landbrugsministeren og repræsentanter fra relevante organisationer.

Ca. 60 deltagere var mødt op til denne graduation, og den blev dækket på landsdækkende tv.

Der var præmier til de bedste kursister, og hovedpræmien gik til den, der havde produceret det bedste landbrugsprogram.

Glad minister
Under ceremonien fik jeg en længere samtale med Gambias informationsminister. Han har arbejdet som journalist, og i slutningen af 1990’erne var han formand for GPU (Gambia Press Union).

Han var meget klar i sine synspunkter. Han ønsker at ændre lovgivningen på en måde, der styrker pressefrihed og åbenhed i den offentlige administration. Og han vil styrke den demokratiske udvikling.

Afslutningen på kurset blev dækket af den nationale TV-station GRTV

Meget overraskende gav han også en forklaring på, hvorfor den tidligere præsident og diktator Yahya Jammeh tabte valget. Det gjorde han, fordi han udråbte Gambia til en islamisk stat. Det ville befolkningen ikke acceptere.

Selvom 90 procent af befolkningen er muslimer, så havde de levet godt sammen med folk med andre religioner, og det ville de blive ved med.

Læs også Finn Asnæs’s tale ved afslutningsceremonien.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top
×Close search
Search