Gambia: 22 stolte landbrugsjournalister
- 1.Kursus i Gambia i gang
- 2.IFAD (International Fund for Agricultural Development)
- 3.National Farmers Platform (FP)
- 4.Action Aid
- 5.Gunjur community radio (i byen Gunjur)
- 6.Brikama FM (Community Radio i byen Brikama)
- 7.Banjulbinding
- 8.Bakau Women Gardeners
- 9.Concern Universal
- 10.FAO
- 11.Kursus i Gambia en succes
- 12.Kursus- og researchrejse til Gambia i november-december 2012
- 13.500.000 kr. til Danske Fødevare- og Landbrugsjournalisters Gambia-projekt
- 14.Nu kører det i Gambia
- 15.Første del af Gambiakursus kom i mål i fin stil
- 16.Nu snurrer mikrofonerne på gambisk journalistkursus
- 17.Højt humør og skulderklap på journalistkursus i Gambia
- 18.Engagement og læring i Gambia
- 19.Fodbold skal gøre landbrugsjournalistik sjovere
- 20.Det er en sjælden mulighed for langvarig træning
- 21.Viden giver journalister værdi
- 22.Lidt mere og meget bedre landbrugsjournalistik i Gambia
- 23.Video om Gambia-projektet
- 24.IFAJ støtter journalister i Gambia
- 25.Gambia: 22 stolte landbrugsjournalister
- 26.Nytter ulandshjælp?
- 27.Fra åbent møde om Gambia-projektet
22 stolte og glade journalister har netop afsluttet en 18 måneder lang uddannelse, hvor de har lært af producere gode radioprogrammer om landbrug. De har lært at bruge en række journalistiske værktøjer, og de har lært at redigere programmerne med moderne teknologi. Det er resultatet af det projekt, DFLJ har gennemført med danske ulandsmidler fra CISU (Civilsamfund i Udvikling).
Af Finn Asnæs
Set i bakspejlet har DFLJ’s Gambiaprojekt været afviklet i en politisk dramatisk periode. En periode præget af store omvæltninger i landet.
Da vi i 2012 gennemførte vores første aktiviteter i Gambia vidste jeg ikke ret meget om, hvad vi gik ind til, og hvad det kunne udvikle sig til.
Jeg vidste at Gambia var et diktatur, at der ikke var pressefrihed, og at de på dette tidspunkt ikke havde en formel journalistuddannelse.
Livsbekræftende møde
Jeg var sammen med Per Henrik Hansen underviser på denne tur. På trods af at landet var fattigt, at det var vanskeligt at gennemføre et undervisningsforløb, og at det, vi danskere normalt tager for givet, ikke var givet, var det så livsbekræftende at arbejde med vores lokale partnere.
Vi mødte glæde og positive holdninger. At opleve at mennesker godt kan være lykkelige uden materiel rigdom og effektiv planlægning giver stof til eftertanke. Og at opleve at føle sig tryg og velkommen i et land, hvor ca. 90 procent af befolkningen er muslimer, er så langt fra den debat og de holdninger, jeg møder i Danmark.
Da jeg ikke tog imod en af deltagernes tilbud om at lære at bede til eftermiddagsbønnen, så kom han efter bønnen hen til mig og sagde, ”nu behøver du ikke at bede Finn. Jeg har bedt for dig.”
Imødekommende børn
Jeg mindes også, når vi besøgte landsbyer gav selv fire-fem årige børn os hånden. Da jeg undrede mig over denne spontane imødekommenhed, forklarede en af de voksne, at børnene opdrages til at tage godt imod fremmede.
Hjemme i Danmark har jeg, via Facebook, kontakt med gamle kursister og samarbejdspartnere fra Gambia. Flere af dem blev sat i fængsel og blev tortureret under fængselsopholdet. Flere levede i landflygtighed i Senegal og andre nabolande.
Pressefrihed
Da vi havde vores afsluttende aktiviteter i Gambia i maj i år, var det et helt andet Gambia. Det var stadig fattigt. Strømmen blev stadig afbrudt. Men den gamle diktator var trådt tilbage.
Han tabte et valg og blev tvunget til at gå af ikke mindst på grund af en aktiv indsats fra den vestafrikanske sammenslutning ECOWAS. De sendte ganske enkelt soldater ind i landet, som tvang ham i landflygtighed.
Den nye politiske situation betød, at vi måtte udvide undervisningen med nye emner. Vi underviste i pressens rolle i et demokrati, magtens tredeling, medielovgivning og presseetik.
De politiske ændringer har betydet, at det også for landbrugsjournalister er blevet vigtigt at udføre undersøgende journalistik. Et emne vi også behandlede i undervisningen.
Eksamen
Deltagerne måtte til eksamen før de kunne få deres diplom for kurset. En eksamen der bestod af en teoretisk og en praktisk prøve. Mest spændende var den praktiske prøve, hvor deltagerne skulle producere et radioprogram. Det fik de fire timer til.
Hele projektet blev afsluttet med en graduation ceremoni. En stor ting i Gambia. Informationsminister Demba A. Jawo deltog sammen med en repræsentant for landbrugsministeren og repræsentanter fra relevante organisationer.
Ca. 60 deltagere var mødt op til denne graduation, og den blev dækket på landsdækkende tv.
Der var præmier til de bedste kursister, og hovedpræmien gik til den, der havde produceret det bedste landbrugsprogram.
Glad minister
Under ceremonien fik jeg en længere samtale med Gambias informationsminister. Han har arbejdet som journalist, og i slutningen af 1990’erne var han formand for GPU (Gambia Press Union).
Han var meget klar i sine synspunkter. Han ønsker at ændre lovgivningen på en måde, der styrker pressefrihed og åbenhed i den offentlige administration. Og han vil styrke den demokratiske udvikling.
Meget overraskende gav han også en forklaring på, hvorfor den tidligere præsident og diktator Yahya Jammeh tabte valget. Det gjorde han, fordi han udråbte Gambia til en islamisk stat. Det ville befolkningen ikke acceptere.
Selvom 90 procent af befolkningen er muslimer, så havde de levet godt sammen med folk med andre religioner, og det ville de blive ved med.
Læs også Finn Asnæs’s tale ved afslutningsceremonien.