skip to Main Content
Danske Fødevare og Landbrugsjournalister

Kursus i Gambia i gang

Kursus I Gambia I Gang
Post Series: Gambia


Et kamerahold fra den nationale tv- og radiostation GRTS optog åbningen af kurset til et indslag i aftenens nyhedsudsendelse.

Landbrugsjournalister i Gambia lærer af to danske kolleger

Et næsten to uger langt grundkursus i landbrugsjournalistik tog i dag (tirsdag 27/11) sin begyndelse i det vestafrikanske land Gambia. Kursisterne er 15 lokale journalister, og underviserne er to medlemmer af Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister, Finn Asnæs og undertegnede. Desuden medvirker fire lokale hjælpelærere, for hvem kurset indgår i deres uddannelse som undervisere i journalistik.

Åbning i tv-nyhederne
Den officielle åbning, som blev forestået af Gambia Press Unions (GPU’s) generalsekretær Gibairu Janneh, blev filmet af den nationale tv-station GRTS til et indslag i aftenens nyhedsudsendelse. Også flere af deltagerne vil berette om åbningen i de medier, hvor de arbejder til daglig.


Gibairu Janneh, generalsekretær for Gambia Press Union, holder den officielle åbningstale for kurset.

Engagerede kursister
Allerede i de første undervisningstimer viste kursisterne et stort engagement. Det nærmest sprudlede med gode og konstruktive input til de diskussioner om blandt andet journalistikkens rolle i forhold til landmænd og byboere, som Finn lagde op til i kursets første oplæg.
På andre måder er undervisningen ikke uden udfordringer. Strøm er der ikke altid i stikkontakterne, så man skal ikke belave sig på PowerPoint præsentationer. Og dagens frokost blev en time forsinket, hvilket slugte en god del af den tid, hvor der efter vores plan skulle have været undervisning.

Skal producere journalistik
Også onsdag og en del af torsdagen er der klasseundervisning på programmet. Derefter skal deltagerne gruppevis producere i alt tre radioudsendelser og tre artikler om emner, som er vigtige for landmænd i Gambia. Efter feedback på udsendelser og artikler slutter kurset fredag i næste uge.

En blandet skare
Omkring halvdelen af kursisterne er fra trykte aviser i området omkring hovedstaden Banjul. Den andel halvdel er radiojournalister, hovedsageligt fra lokale radiostationer.
I forhold til deres erfaringer er der tale om en blandet skare. Et par radiojournalister har arbejdet med landbrugsjournalistik i mange år, mens de fleste er meget uvante med stoffet. Fælles for dem er, at ingen har en egentlig journalistuddannelse. Sådan en findes endnu ikke i Gambia, hvor der i øvrigt heller ikke er nogen tradition for kritisk journalistik.


Deltagernes interesse var stor, da Finn Asnæs lagde op til diskussion om journalistikkens betydning for landmændene.

Nyt projekt forberedes
Under opholdet i Gambia skal Finn og jeg ikke blot undervise, men også lave forberedelser til et nyt længere projekt, som Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister vil prøve at få i gang i samarbejde med vores gambiske søsterorganisation Network of Agricultural Communicators.
Formålet med dette projekt skal være at udvikle den radiobaserede landbrugsjournalistik i Gambia. Her er mange bønder analfabeter, og radio er stort set den eneste type medie, der bliver brugt af befolkningen i landområderne.

Betales af projektmidler og af foreningen

Finns og mine udgifter til den aktuelle rejse bliver delvist betalt af midler fra et længere undervisningsprojekt, som GPU kører sammen med den danske organisation Gambia Media Support. Disse penge kommer i sidste ende fra den danske stats udviklingsmidler. Den øvrige del af vores udgifter betales af Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister. Bortset fra dækning af udgifterne er arbejdet ulønnet.

Per Henrik Hansen, p.t. Gambia, 27-11-2012

Anita Corpas

ADMINISTRATOR

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top
×Close search
Search