skip to Main Content
Danske Fødevare og Landbrugsjournalister

Tre skarpe og skrappe bud på landbrugets økonomi

Tre Skarpe Og Skrappe Bud På Landbrugets økonomi
De tre "tunge drenge" - fra venstre Lars Ohnemus, Poul Erik Jørgensen og Jesper Sølver Schou

Af Frederik Thalbitzer, næstformand, DFLJ

Skal man fokusere på gælden eller indtjeningen?

Sådan lød et af spørgsmålene, da indlægsholderne begyndte at debattere med hinanden på medlemsmødet hos Nykredit torsdag eftermiddag.

Her stillede tre tunge drenge op til debat om landbrugets økonomi. Det var Poul Erik Jørgensen, Nykredit, Lars Ohnemus fra CBS og fra IFRO spillede Jesper Sølver Schou ind med replikker.

Indtjeningen i landbruget er ikke god lige nu, men der er udsigt til bedring. Derfor er det heller ikke et uoverstigeligt problem, at landbruget skylder 350 mia. kroner. Aktiverne er nemlig mindst 600 mia. kroner, eller måske snarere 700 mia. kroner, regnede Poul Erik Jørgensen sig frem til, mens han gik rundt mellem deltagerne.

Lars Ohnemus regnede dog videre og pointerede, at egenkapitalen i landbruget er alt for lille. Han anbefalede, at landbrug finansieres på en ny måde. I udlandet har de langt mere egenkapital, typisk 30 procent. Når de starter altså! Amerikanerne går ind i netværk og rejser egenkapital, et eksempel til efterfølgelse, mente han.

Jesper Sølver Schou pegede på at landbruget har mindst fire kriser. En af dem er en kompetencekrise. Landmændene er ikke dygtige nok til at tage udgangspunkt i de rammevilkår, vi har og omsætte dem til sorte tal på bundlinjen. Der er brug for bedre ledelse, mente han.

Så både indlægsholdere og journalister blev udfordret ved et spændende medlemsmøde, hvor der både var inviteret de sikre kort og nye, spændende kilder til input om landbrugets økonomi.

Et møde, der nok startede lidt i kaffe og kage, men så absolut sluttede i flot stil med vin og sandwich. Både i overført betydning og helt konkret.

Fotos: Jens Henrik Nybo og Frederik Thalbitzer Foto 5Foto 4Foto 3Foto 2

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top
×Close search
Search