skip to Main Content
Danske Fødevare og Landbrugsjournalister

Nye forretningsmodeller og bedre bundlinje er vigtigere end større landbrug

Debatten var livlig på møde om landbrugets strukturudvikling

Af Frederik Thalbitzer

Det løser ikke automatisk landbrugets problemer, at landbrugene bliver større og større, sådan som tendensen er. Sådan lød et af synspunkterne i debatten om strukturudvikling som Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister holdt i København torsdag.

Her pegede etnolog Rasmus Blædel bl.a. på, at der måske skal større fokus på at opdyrke forretningsmodeller end på større landbrug. Altså at nogen kunne have gavn af at diversificere sig mere og afsætte på andre måder end gennem de store andelsselskaber.

Iben Rasmussen fra tænketanken Frej pegede på, at der er en afgrund mellem hvad byboere tror om landbrug og hvad landbrug er. Frej mener, idealet må være en produktion, som er i overensstemmelse med natur, klima og dyrevelfærd.

Stordrift er dog ikke som udgangspunkt i strid med dette. Det kan både være store og små landbrug. De store kan noget med gps og præcisionslandbrug, som kan være fordelagtigt så man kan begrænse input og optimere output, så man i det mindste får noget ud af den natur, der forvandles til landbrug, påpegede hun.

Endelig pegede Peter Jørgen Koch, formand for Landboungdom, på, at man som ung landmand bør sætte kr. over kg. Noget der har drevet strukturudviklingen er, at man lige skulle være lidt mere effektiv end naboen. Men det har været målt på nøgletal og ikke på bundlinjen. Derfor må det være økonomi mere end størrelse, som de unge landmænd, der skal ind i erhvervet, bør fokusere på, hvis de vil have fodfæste.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top
×Close search
Search