skip to Main Content
Danske Fødevare og Landbrugsjournalister

Brexit giver hovedbrud i ENAJ

Brexit Giver Hovedbrud I ENAJ
Fra ENAJ's generalforsamling 2019.

Konsekvenserne af Brexit og de populære low budget reportageture var på dagsordenen på årets generalforsamling i det europæiske netværk af landbrugsjournalister, ENAJ.

Også efter Storbritannien har forladt EU vil de britiske landbrugsjournalisters forening fortsat gerne være medlem af ENAJ, det europæiske netværk for landbrugsjournalister. Men i ENAJ’s vedtægter står der at netværket kun er for foreninger fra lande som er medlem af EU eller EFTA (som Norge og Schweiz), så hvad gør man så?

Det spørgsmål blev taget op da ENAJ’s årlige generalforsamling blev afholdt i forbindelse med messen Agribex i Bruxelles i sidste uge. Her repræsenterede undertegnede Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister.

Briterne havde inden mødet selv foreslået en vedtægtsændring hvori det udtrykkeligt blev nævnt at også United Kingdom kan være medlem fremover. Det fik finnerne til at indsende et ændringsforslag om at ENAJ skulle åbnes op for alle lande som er medlem af Europarådet; hvilket vil sige alle lande i det geografiske Europa, inklusive Storbritannien, Brexit eller ej.


Beslutning udskudt
Formanden for ENAJ’s bestyrelse, hollænderen Hans Siemes, argumenterede imod det finske forslag med den begrundelse at ENAJ’s historie og aktiviteter hænger sammen med den fælles landbrugspolitik i EU og EU’s åbne handelsforbindelser med EFTA-landene.

Med bestyrelsens opbakning foreslog han derfor, at hele spørgsmålet om vedtægterne efter Brexit og briternes fortsatte medlemskab udskydes til næste års generalforsamling. Da vil alle være meget klogere på hvad Brexit-processen ender med.

Dette blev enstemmigt vedtaget, og dermed er den britiske forening fortsat medlem, i hvert fald et år mere. Og til den tid bliver der nok fundet en løsning så medlemsskabet fortsætter.


Seks low budget ture i støbeskeen
Den største medlemsfordel ved ENAJ er utvivlsomt de såkaldte low-budget ture hvor alle medlemmer af DFLJ og netværkets andre medlemsorganisationer for en billig penge kan komme med på nogle få dages reportagerejse i forskellige lande. På generalforsamlingen i Bruxelles fortalte bestyrelsen at der arbejdes med planer for disse ture i 2020:

  • Nordirland, tredje uge i april
  • Kroatien i juni, i forbindelse med uofficielt møde for EU’s landbrugsministre i Split
  • Tyskland en gang i efteråret, også i forbindelse med uofficielt møde for EU’s landbrugsministre
  • Rumænien i oktober
  • samt muligvis en tur til Spanien eller Bulgarien


Årbog og nyt medlem
For at øge de europæiske landbrugsjournalisters kendskab til hinanden og gøre det lettere at få noget ud af netværket vil ENAJ snart udgive en net-baseret årbog med oplysninger om alle medlemsorganisationer og deres aktiviteter.

I årbogen vil man blandt andet kunne læse om vores kollegaer i den nystiftede græske forening for landbrugsjournalister. Den blev optaget som nyt medlem af ENAJ på sidste uges generalforsamling.

Per Henrik Hansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top
×Close search
Search