skip to Main Content
Danske Fødevare og Landbrugsjournalister

109 europæiske landbrugsjournalister i Bruxelles

109 Europæiske Landbrugsjournalister I Bruxelles

Tirsdag-onsdag 26.-27. januar 2016 var der Annual Network Meeting i AG-Press.eu og i tilknytning til det møde i European Network of Agricultural Journalists (ENAJ) med valg af ny komité

Af Niels Damsgaard Hansen, formand Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister

I en lang årrække har der kun været en international forening for landbrugsjournalister, International Federation of Agricultural Journalists (IFAJ).

Men i december 2011 grundlagde en initiativgruppe en rent europæisk pendant til IFAJ. Den nye forening fik navnet European Network of Agricultural Journalists (ENAJ), og i dag har denne forening 20 nationale medlemmer fra EU-lande og to fra EFTA-lande.

Desuden er der seks lande med som observatører og en række organisationer er associerede medlemmer. Hele listen kan ses her: http://enaj.eu/enaj-members/. Herfra kan man klikke sig videre rundt på hjemmesiden.

Ingen fra Norden i ENAJ-komitéen

I henhold til vedtægterne skal der vælges en komité (bestyrelse) på ni personer fra ni medlemslande til at lede ENAJ. Disse ni vælges for tre år ad gangen, og valget til komitéen skete 26. januar 2016 i Bruxelles.

Der var ni kandidater at vælge mellem, og ud af dem var ingen fra Danmark eller de øvrige nordiske lande. Indtil nyvalget sad Gudrun Andreasen fra Danmark med i komitéen.

De valgte blev:

Adrian Bell, UK

Adrian Krebs, Schweiz

Damien O’Reilly, Irland

Erik Massin, Frankrig

Hans Siemes, Holland

Jef Verhaeren, Belgien (genvalgt som formand)

Josef Srefi, Tjekkiet

Katharina Seuser, Tyskland

Lisa Bellocchi, Italien

Tatjana Cop, Slovenien

 

Nye markeder en topprioritet

I alt var der fire sessioner i forbindelse med Annual Network Meeting, og den første var med Phil Hogan, kommissær for landbrug og udvikling af landdistrikter.

Hovedpunkterne i hans præsentation var:

* en stigende eksport ud af EU

* en ordning med gul kort og mildere straffe til landmænd, der overtræder støttereglerne

* et nyligt WTO-møde i Nairobi hvor den mest markante beslutning var at fjerne eksportstøtte og andre initiativer, der forstyrrer den frie handel over grænser,

* krisen omkring lave priser på landbrugsprodukter – ikke mindst svinekød og mælk/mejeriprodukter, som giver især primærlandbruget store økonomiske problemer

* krisen har affødt oplagring af 90.000 ton svinekød siden 4. januar udover de store mængder, som allerede er lagt på lager. Det svarer til fire procent af den månedlige produktion af svinekød. Der er nu lukket for oplagring, fordi kødet skal markedsføres senere

* adgang til nye markeder, hvorfor der er nedsat en a ny ekspertgruppe “Agricultural Markets Task Force” med den tidligere hollandske landbrugsminister Cees Veerman som formand. Gruppen udsender en rapport i efteråret 2016

* diplomatisk arbejder, der skal give adgang til nye markeder som Mexico, Japan og Vietnam med flere lande

* revurdering af den grønne reform af den fælles landbrugspolitik i 2016 – og forslag til forbedringer.

 

Hent mere viden på omfattende hjemmeside

Man behøver sådan set ikke selv at drage til Bruxelles for at få et godt indtryk af det, der blev sagt på de fire sessioner. Indlæggene kan nemlig hentes her: http://www.ag-press.eu/ hvis man vel at mærke vil lade sig registrere som bruger.

Det er nemt, og man får som journalist et nyhedsbrev hver torsdag og kan desuden løbende gå ind for at finde kildemateriale.

For de af vores medlemmer, som arbejder med EU-relevante opgaver, er der meget at finde derinde.

Derfor heller ikke noget om de øvrige sessioner her.

Ag-Press januar 2016Phil Hogan januar 2016Tassos Haniotis januar 2016Ag-Press januar 2016 A

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top
×Close search
Search